ANRE a cedat: regulile pe piata de echilibrare se schimba
Română

Asteptarea Autoritatii de reglementare in chestiunea legata de situatia delicata a Complexului Energetic Oltenia a luat sfarsit. La presiuni care nu au nici o legatura cu independenta Autoritatii s-a decis ca revizuirea Ordinului 33/2012, privind instituirea unor regului pe piata de echilibrare aplicabile productiei de energie electrica ce beneficiaza de sisteme de promovare, sa fie pusa in practica. Mai corect spus, Hotararea de guvern 123/2013, ce vizeaza adoptarea unor masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica”, data cu dedicatie Complexelor energetice Oltenia si Hunedoara, trebuie aplicata urgent si prevazuta in legislatia secundara adoptatata de catre ANRE.

[...]

Documentul de discutie completeaza modul de participare la piata de echilibrare a unitatilor de productie dispecerizabile stabilit prin Ordinul 33/2012, in sensul precizarii modului in care vor functiona pe piata de echilibrare unitatile de productie dispecerizabile termo care fac obiectul HG 138/2013.
Documentul de discutie realizeaza si unele actualizari ale mecanismului de dispecerizare pe prioritati generate de experienta de aplicare a acestuia de catre Operatorul de Transport si Sistem pana in prezent.

Propunerea de revizuire a Ordinului 33/2012 s-a bazat pe analiza rezultatelor de functionare a pietei de echilibrare obtinute pana in prezent si pe propunerile participantilor la piata de echilibrare, ale partilor responsabile cu echilibrarea si ale Operatorul de Transport  si Sistem, potrivit sursei comunicatului ANRE.

 

sursa: www.energy-center.ro