Solutii practice de reducere a costurilor cu energia pentru IMM-uri
Română

Joi, 23 mai  2013 la Hotel CENTRAL din Ploiesti, cu începere de la ora  9.00, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) prin BAS Romania impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si  Facilitatea UE BERD de Finantare a Energiei Durabile pentru IMM-uri (RoSEFF)  va invita la acest seminar  care se adreseaza in exclusivitate IMM-urilor.

Detalii despre eveniment si agenda sunt disponibile pe site-ul ANRE,

persoana de contact:  Irina Nicolau; email irina_nicolau@anre.ro, tel: 021.3033820

Înscrierile se fac la basromania@ebrd.com sau tel. 031 437 91 01.

 

Conform art.4 din Ordonanta 22/2008, operatorii economici care consuma anual o cantitate de energie cuprinsa intre 200- 1000 tep (IMM) sunt obligati sa intocmeasca la fiecare doi ani un audit energetic realizat de o persoana fizica autorizata de ANRE.

Date fiind problemele intampinate de aceste IMM-uri in realizarea auditurilor energetice, participarea la acest seminar devine deosebit de importanta, prin faptul ca veti afla modalitatea prin care societatea dvs. Poate beneficia de realizarea acestuia.

In Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică, la art. 7 “ Scheme de obligatii în ceea ce priveste eficienta energetică” la pct.2 se arata ca “ statele membre dezvoltă programe pentru a încuraja IMM-urile să realizeze audituri energetice, si pot să instituie scheme de sprijin pentru IMM-uri, inclusiv în cazul în care au încheiat acorduri voluntare, pentru a acoperi costurile unui audit energetic și ale punerii în aplicare a unor recomandări extrem de rentabile formulate în urma auditurilor energetice, în cazul în care măsurile propuse sunt puse în aplicare. Statele membre aduc în atentia IMM-urilor, exemple concrete privind modul în care sistemele de gestionare a energiei le pot îmbunătăti activitatea.”

De asemenea in art.18 “Servicii energetice” se subliniaza ca “ Statele membre promovează piata serviciilor energetice si accesul IMM-urilor la această piată prin:

(a) diseminarea de informații clare și ușor accesibile privind:

            (i) contractele disponibile de servicii energetice si clauzele care trebuie incluse în aceste contracte pentru a se garanta economiile de energie si drepturile consumatorilor finali;

            (ii) instrumentele financiare, stimulentele, granturile si împrumuturile menite să sustină proiectele de eficientă energetică;

In acest context acest seminar care se adreseaza in exclusivitate IMM-urilor, are ca scop prezentarea si dezbaterea urmatoarelor teme:

-     masurile de eficienta energetica specifice IMM-urilor;

-     beneficiile economice ale masurilor de eficienta energetica;

-     beneficiile utilizarii surselor regenerabile de energie;

-     necesitatea si beneficiile managementului energetic la nivelul consumatorilor de energie;

-     cadrul legislativ privind reglementarea si promovarea masurilor de eficienta energetica si de utilizare a resurselor regenerabila de energie

-     facilitati de finantare a masurilor de eficienta energetica.

 

sursa: www.anre.ro